“Meldkamer ambulancedienst, vanuit welke plaats belt u?”
“Ik bel vanaf de bosrand in Bunde, ik ben aan het wandelen met een vriendin en we zien hier een jonge man op de grond liggen!”
Ik krijg een locatie door met het openen van de melding, daardoor kan ik zien waar de melder is. Ik check de exacte plek en ga door met mijn triage. “Is hij nog wakker?”, vraag ik snel. “Nee”, is het antwoord.
Snel zet ik de melding door naar mijn collega van de uitgifte die direct al een ambulance op pad stuurt.
“Ademt hij nog?”
“Hij ademt heel raar”, zegt de vrouw. “Het lijkt alsof hij soms naar lucht hapt”.
Ik vraag haar om te checken of de borstkast van de man omhoog gaat als hij ademt.
Het is even stil.. “Nee”, zegt de vrouw, “Hij ademt niet meer nu.”
“Kunnen jullie reanimeren?”, vraag ik. In de tussentijd waarschuw ik mijn collega dat het om een reanimatie gaat, er komt een extra ambulance, politie en burgerhulpverlening mee naar de plaats van de melding.
“Nee, dat kunnen we niet..,” antwoorden de twee dames. Bij een hartstilstand telt elke minuut en ik vraag dan ook of de dames met mijn hulp willen proberen om te reanimeren. Ze zetten de telefoon op de speaker, schuiven hun angst opzij en luisteren aandachtig naar de instructies die ik ze geef: “Eén, twee, drie, vier, laat de borstkast volledig omhoog komen en druk hem dan weer ongeveer 5 cm in.” Op de achtergrond hoor ik de sirenes naderen.
De dames hebben zo hard en goed gewerkt de afgelopen minuten in afwachting van de hulpdiensten! Ik sluit de melding af en mijn collega’s nemen de zorg ter plaatse over. Ik geef ze nog een compliment, “Jullie hebben het echt heel goed gedaan dames, bedankt voor jullie geweldige hulp!” Het klinkt misschien gek, maar ik ben zelfs een beetje trots op hoe goed deze dames geholpen en geluisterd hebben.
Twintig minuten later krijgen we een bericht van de bemanning ter plaatse, ze zijn met spoed met de man onderweg naar het ziekenhuis. Geweldig, hij heeft weer een eigen hartslag en ademhaling!
Dankzij het doortastende handelen van deze twee dames is op deze dag een leven gered.
Sophie,
Verpleegkundig centralist, meldkamer Ambulancezorg Limburg