Patiëntendossier

Als u door een ambulance bent geholpen, worden uw gegevens vastgelegd in een patiëntendossier. Hierin staan alle details over de behandeling die u heeft ontvangen, zoals waar de ambulance u heeft geholpen, welke onderzoeken er zijn gedaan, welke behandeling is gegeven en of er medicijnen zijn toegediend.

Inzien patiëntendossier
Het aanvragen van uw ambulance patiëntendossier was altijd al mogelijk, maar nu is het veel makkelijker via het patiëntenportaal MijnAmbulancezorg. U kunt veilig inloggen met uw Digid.

Let op: dossiers van vóór 1 augustus 2024 kunnen niet online worden ingezien. Als u deze wilt bekijken, dient u het onderstaande formulier in te vullen en ondertekend terug te sturen naar Ambulancezorg Limburg via kwaliteit@ambulancezorglimburg.nl. U krijgt binnen 4 weken een reactie op uw verzoek. Bij uw verzoek moet u een kopie van uw identiteitsbewijs meesturen. Dit is nodig om uw identiteit te verifiëren voordat wij uw verzoek in behandeling kunnen nemen. U hoeft niet alle informatie van uw identiteitsbewijs te verstrekken. U kunt bijvoorbeeld met de KopieID-app een veilige kopie maken.

Heeft u een vraag? Raadpleeg dan onderstaande veelgestelde vragen.

background visual element

Veel gestelde vragen

Hoe lang duurt het voordat mijn dossier zichtbaar is binnen MijnAmbulancezorg?
+

Meestal zijn ritdossiers binnen een paar dagen te zien op MijnAmbulancezorg. Dit kan langer duren als wij uw identiteit niet hebben kunnen vaststellen. Lukt dat helemaal niet (ook niet achteraf) dan komt uw dossier niet beschikbaar op het portaal. 

Hoe kan ik inzage krijgen in het medisch dossier van een ander?
+

Om een kopie of inzage van het medisch dossier van een ander te krijgen, is schriftelijke toestemming van de betrokkene vereist. Vul hiervoor samen bovenstaand aanvraagformulier én een machtigingsformulier in en stuur deze ondertekend met kopieën van de legitimatiebewijzen terug naar Ambulancezorg Limburg.

Is de persoon waarvan u inzage of een kopie van het medisch dossier wilt overleden, dan zal de zorgverlener over deze aanvraag een besluit nemen.

Voor kinderen geldt:

  • Ouders van kinderen jonger dan 12 jaar hebben recht op inzage in het patiëntendossier van hun kind.

  • Bij jongeren tussen 12 en 16 jaar kunnen zowel de jongere als de ouders inzage krijgen. Bij jongeren van 12 tot 16 jaar is wel de toestemming van de jongere zelf nodig.

  •  Vanaf 16 jaar worden kinderen als meerderjarig beschouwd. Ouders hebben geen recht op inzage, behalve als het kind daarvoor toestemming geeft.

 

Wat kan ik doen als de getoonde gegevens onvolledig of niet juist zijn?
+

Als u van mening bent dat er fouten in uw dossier staan, dan kunt u bij Ambulancezorg Limburg schriftelijk een verzoek indienen om dit te corrigeren. De Medisch Manager Ambulancezorg beoordeelt uw verzoek. Als deze uw gegevens niet wil aanpassen, dan krijgt u hierover uitleg. Als de Medisch Manager het niet eens is met de correctie die u wilt aanbrengen, dan wordt niets gewijzigd. U mag ook een verklaring met uw (afwijkende) mening  aan het medisch dossier laten toevoegen (recht op aanvulling).

Ik wil (een deel van) mijn dossier laten vernietigen, hoe werkt dat?
+

U kunt vragen om uw patiëntendossier (of een deel ervan) te laten vernietigen. Voordat uw dossier wordt vernietigd, moet u een verklaring ondertekenen waarin u aangeeft dat u op de hoogte bent gesteld van eventuele risico's van vernietiging en dat u toch wilt dat het dossier wordt vernietigd. Deze schriftelijke bevestiging wordt toegevoegd aan het lege patiëntendossier.

De Medisch Manager Ambulancezorg kan een verzoek tot vernietiging weigeren, maar moet dit besluit wel motiveren. Een verzoek tot vernietiging kan bijvoorbeeld geweigerd worden wanneer bewaring van de gegevens belangrijk is voor anderen (erfelijke gegevens) of wanneer een wettelijke bepaling vernietiging niet toestaat.

Als u het niet eens bent met de afwijzing van uw verzoek, kunt u een klacht indienen bij de klachtenfunctionaris van Ambulancezorg Limburg. U kunt ook het besluit voorleggen aan de burgerlijke rechter.

Hoe lang wordt mijn dossier bewaard?
+

De wettelijke bewaartermijn van patiëntendossiers is 20 jaar, die begint op de datum van het einde van de behandeling. Als u niet wilt dat uw gegevens worden vernietigd na deze periode, kunt u dit schriftelijk aangeven bij Ambulancezorg Limburg met een reden erbij.

Deelt Ambulancezorg Limburg mijn medische gegevens met andere zorgverleners?
+

Het is mogelijk dat uw medische gegevens worden gedeeld met andere zorgverleners, bijvoorbeeld als u wordt doorverwezen naar een ziekenhuis voor verdere behandeling. Hierbij wordt ervan uitgegaan dat u toestemming geeft voor het delen van deze gegevens.

Uitwisseling met huisartsen
Als u niet wilt dat uw gegevens worden uitgewisseld met uw huisarts, kunt u dit aangeven bij de ambulancehulpverlener. Dit kan bijvoorbeeld het geval zijn als de ambulance bij u is geweest zonder dat de huisarts hiervoor verantwoordelijk was. In dat geval gelden er andere afspraken voor het delen van uw gegevens. Geef dus duidelijk aan wat uw wensen zijn, zodat daar rekening mee kan worden gehouden.

Functionaris gegevensbescherming