Binnen de Ambulancezorg Limburg onderscheiden wij verschillende soorten ritten:
A0-ritten: grootst mogelijke spoed met zwaailicht en sirene
Wanneer we worden opgeroepen voor een patiënt met een hart- of ademstilstand (of een mogelijk fatale bloeding), dan gaan we daar met de grootst mogelijke spoed naar toe. De ambulance die op dat moment het dichtste bij is, rijdt naar de patiënt. Ook wanneer deze ambulance al op weg was naar een patiënt. Een andere ambulance neemt deze melding dan over.
A1-ritten: spoed met zwaailicht en sirene
Als duidelijk is dat er géén sprake is van een hart- of ademstilstand, maar de vitale functies van de patiënt zijn mogelijk wel ernstig instabiel, dan gaat de ambulance zo snel mogelijk met zwaailicht en sirene naar de patiënt toe.
A2-ritten: spoed zonder zwaailicht en sirene
Iets minder bekend zijn de ritten die ook dringend zijn, maar waarbij er geen sprake is van direct levensgevaar. Wij rijden dan met gepaste spoed, over het algemeen zonder zwaailicht en sirene, zo snel mogelijk (de wet schrijft voor: binnen 30 minuten) naar de patiënt om eerste hulp te bieden.
B-ritten: planbare zorg
Planbare Zorg is vooraf ingepland door de Meldkamer. Patiënten die bedlegerig zijn en/of onderweg verpleegkundige ondersteuning nodig hebben worden vervoerd naar bijvoorbeeld een afspraak in het ziekenhuis. Het ambulanceteam weet dus vooraf om welke patiënt het gaat en waar deze naartoe gebracht moet worden.
Voertuigen ambulancezorg
Wanneer acute medische hulp nodig is, kan de ambulancezorg verschillende voertuigen inzetten: